asthfghl: (Me = idiot.)
[personal profile] asthfghl
След обилен обяд със сандвичи и биричка при бунгалата на горския център "Чатъма", време е да се отправя на следващия етап от обиколката около Голям Беглик. Югозападната част на язовира е най-живописната. Редуват се дълбоки заливи със стръмни урвести брегове, ромонливи потоци с обрасли мочурища, гъсти гори с разляти пъстроцветни ливади, така типични за Западните Родопи.


 


Тук е рай за привържениците на дивото къмпингуване и разбира се - за въдичарите. Биваците се редуват на всеки няколкостотин метра.


 

 

 


Отново Чатъма, разгледан от отсрещния бряг. По обед каякарските групи са се оттеглили за хапване. Температурата е с петнайсетина градуса под тази в Пловдив. От летния ад в големия град няма и помен, а и облаците са започнали да се сгъстяват.По тези места в последните няколко лета се провежда небезизвестният "Беглик Фест" - едно щуро събитие, дало израз на стремежа на младите поколения за единение с природата. Събитието се провежда през август, като за многобройните посетители е уреден организиран транспорт, музикална програма, всевъзможни игри и забавления и разбира се - няколко зони за къмпингуване.


 

 


Защитената местност Батлъбоаз с малките островчета - централно място за феста. Сега тези брегове гъмжат от летовници.


 

 

 


С напредване на съботния следобед, небето рязко посивява и едри ледени капки започват да се сипят връз все по-разкаляния път. А аз бързам да приключа последната отсечка от вело-похода и да затворя кръга около язовира, преди да съм се намокрил до костите. В крайна сметка подминавам отново Стената на пълна скорост и вир вода се отправям обратно към зоната на почивните станции. Сега онзи навес край "Синия залив" никак не ми изглежда като лоша идея!


 


Най-сетне на сушина. Бързам да опъна палатката вътре на завет, да просна мокрите дрехи и да накладя огъня в камината. Надявам се, че собствениците на ловния дом ще ми простят натрапничеството.


 

 


Еньовден е. Предстои най-кратката нощ в годината. След шумната буря и проливния дъжд, небето постепенно се прочиства и обещава една звездна нощ. А и има няколко дебели цепеници за изгаряне...


 


Следва: Част 3/3 - Спускане през Батак до Пещера
Page generated 22 Sep 2017 17:01
Powered by Dreamwidth Studios