asthfghl: (Me = idiot.)
[personal profile] asthfghl
Речено-сторено! Както си бях наумил, така и го сторих. През уикенда натоварих велосипеда на теснолинейката и се отправих на първия комбиниран вело-поход с преспиване на палатка. И то не къде да е, а вдън гори тилилейски. Заформянето на Голям шлем от пълни вело-обиколки на четирите основни язовира в Родопите продължи с второто попълнение в списъка - яз. Голям Беглик! Едно добре дошло бягство от непосилните горещини на града.

За това място съм слушал много от запалени баир-будали и колелейтъри.

Маршрутът:Особено голям интерес у мен предизвиква името Чатъма - един сравнително наскоро обновен горски център за отдих, средище на планинските колоездачи. Така че, след като уреденият транспорт удобно ме стовари досами стената на язовира, не губих и минутка, за да се отправя в западна посока.


 


Запознанството с местния четириног пазач ми се е превърнало в нещо като традиция.Пътят ме отвежда покрай изпълнения с почивни станции, бунгала и запустели чифлици северен бряг на Големия Беглик.


 


Още след първия километър пътникът се натъква на две сравнително големи станции - хотел "Рай" и ловен дом "Синия залив". За съжаление и двете места ги заварвам затворени, но пък опитното планинарско око веднага забелязва открилата се възможност: остъкленият навес в двора на втората станция е отключен, а вътре чака голяма камина с подготвени дърва. Набелязвам мястото за евентуално нощуване на края на обиколката. По-късно този избор ще се окаже наистина спасителен. Но за това - малко по-нататък.


 

 
Макадановият път се спуска встрани от брега на язовира в посока към Самодивска поляна. Тук насред тучните поляни съвсем наскоро е изграден нов параклис.


 

 


Язовир Голям Беглик (по старому - Васил Коларов) е изграден в началото на 50-те, за да използва водите от разположения по-нагоре в Родопите язовир Широка поляна и заедно с Малкия Беглик, Тошков чарк и още редица водоеми, да се оформи каскадата Батак. Начленената му от тесни, подобни на фиорди заливи брегова линия, е изключително подходяща за риболов и къмпингуване.


 


При Ганев чарк, едно от многобройните живописни дерета се стеснява, а при устието на потока е прехвърлен интересен каменен мост. Оттук до горския център Чатъма остават някакви си двайсетина минути спокойно спускане.


 


Не след дълго достигам първата основна спирка от маршрута. Комплексът от бунгала се намира в едноименната защитена местност на западния бряг на язовира. Създаден е в резултат на сътрудничество между сдружение "Байкария" и горско стопанство "Беглика", а целта му е да функционира като място за обучения, природоопазващи инициативи и демонстриране на практики за устойчиво развитие и туризъм.


 


Тук може да се наеме стая в някое от бунгалата или да се разпъне палатка из просторните поляни в оградената зона.


 

 


Предоставят се различни забавления, включително туристически походи, риболов и групови обиколки на околните ръкави на язовира с каяк.


 


След обилен обяд със сандвичи и биричка, време е да се отправя на следващия етап от обиколката.

Следва: Част 2/3 - През Батлъбоаз
Page generated 22 Sep 2017 17:01
Powered by Dreamwidth Studios